Системата би трябвало да хваща всеки без платена тол такса

...
  Системата би трябвало да хваща всеки без платена тол такса
Коментари Харесай

Тол системата ще заработи тестово от 16 август, следват срещи с бранша

 

 



Системата би трябвало да хваща всеки без платена тол такса на 15 метра диаметър

Около 70 на 100 от тол системата, която скоро ще проработи по българските пътища, към този момент е подготвена. Оценката е на австрийската фирма-изпълнител, която създава и устройствата за таксуване на камионите. Сега, камиони, рейсове и други машини над 3 тона и половина се движат с винетки. От средата на декември до момента са продадени над 1 милион, а от тях в страната са влезнали към 57 милиона лв..

На стъклото на Христо е закрепена цяла Европа. От 18 години е интернационален водач и е квалифициран да заплаща на всички места, само че най-скъпо му е в Сърбия.

" Всяка система, до момента в който влезне, дава някакви недостатъци. Не ми се е  случвало да ме глобяват, само че съм чувал сътрудник, че са го глобили 180 евро - стопира, пита служител на реда от кое място да си купи, а той му споделя да отива и да си взима от бензиностанцията. Той отива, стопират и го питат за какво си се качил, без да си се таксувал ", сподели Христов.

Организацията на нашата тол система още не е избистрена до край, само че оборудването е готово. Елементите на тол системата са създадени във Виена - от тук са датчиците, камерите и оборудването за бъдещото таксуване по българските пътища. Годишно излизат 5 милиона устройства като тези, които са към този момент у нас.

Системата би трябвало да хваща всеки без платена тол такса на 15 метра диаметър. Разказва Маркус - един от австрийските инженери, които работят с България. " Само до момента в който сме паркирали, вляво към този момент минаха извършители. Това е бялата кола начело, а тук се изписва датата, часа и какъв брой евро ще е санкцията - при нас е 220 евро ", сподели инженерът по тестването на системата Маркус Аренд. 

В Австрия тол таксата за тежкотоварните заивси от транспортното средство, дали се минава през планини или тунели.

" Взимаме поради инфлацията, всяка година - подобен е законът, а на всеки няколко години има преизчисляване, за което се гледа какъв брой сме вложили в пътища ", сподели още техническият ръководещ шеф на пътната организация на Австрия Берндт Датлер. 

И у нас друго ще се таксуват тежкотоварните, съгласно тоновете.

Таксите ще зависят и от броя на осите и екологичния клас. Специална скица ще има и за рейсовете. Според интернационалните водачи, най-честно е високотехнологичните да заплащат по-малко.

" Правопорционално, в случай че тя бъде 20 стотинки на километър, това ще бъде нарастването и на услугата. По-скоро ще следим известно стесняване на услугите от страна на превозвачите ", съобщи изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев.

" Зависи от политиците и от социално-икономическите фактори какви ще са цените, само че мисля, че по-скоро ще са по-ниски от средноевропейските ", добави изпълнителният шеф на компанията реализатор Михаел Вебер. Следващите диалози сред властта, бизнеса и превозвачите за тол системата ще са в сряда и петък. / Нова тв
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР